beats by dre cheap

Seher Ustikolina

Ustikolina je locirana na vaznom trgovackom putu koji je povezivao Dubrovnik sa srednjom Evropom. Vazila je kao trgovacka kolonija, imala je preduslov da se razvije u trgovacki i zanatski centar, bar sto se tice lokalnog znacaja... Da bi neko naselje moglo egzistirati kao neki centar u odnosu na ostala naselja u okruzenju, moralo je imati neke objekte kao sto je dzamija, hamam, han, pa i carsiju (ugostiteljske, zanatske i trgovacke objekte). A Ustikolina ih je imala.

Evlija Celebija, putopisac, spominje da je Ustikolina 1644.god imala svoju carsiju, a sa svim objektima koji su tada bili izgradjeni u Ustikolini, ona je ispunjavala uslove varosice, a mozda i sehera, pa otuda i dolazi njen naziv "Seher Ustikolina".

Seher Ustikolina lezi na lijevoj obali Drine, gdje se rijeka Koluna ulijeva u Drinu. Sela koja pripadaju Ustikolini su: Bavcici, Borovnici, Braici, Buncici, Cvilin, Donje Zesce, Pil'povici, Gosticaj, Kravljaca, Njuhe, Paunci, Putojevici, Previla, Prisije, Sorlaci, Vranjevici, Zebina Suma, Zeljevo i podrucje Ustikoline sa dosta zaseoka -  Kosova, Milakovac, Odzak, Tulovici i Vrbica.  

..::USTIKOLINA::..
http://ustikolina.blogger.ba
22/08/2007 22:03